POP når forstærker tændes - aktivt filter med beskyttelsescap (Læst 967x)

Offline Fjendbo

  • Nyfødt El-Elsker
  • *
  • Indlæg: 4
  • Antal brugbare Indlæg: 0
    • Vis profil
Hej herinde,

Jeg blev anbefalet af en kollega at prøve at skrive herinde. Håber, I kan hjælpe.

Mit anlæg: MiniDSP OpenDRC-DA8, NuForce MCA-20 8-kanalsforstærker, 2 vejs DIY højttaler.

Højttalerne drives aktivt, altså hver enhed til egen udgang på forstærkeren. Intet problem for basenheden, men jeg vil gerne have en beskyttelseskondensator på diskanten. Lige nu benytter jeg en Vifa XT25 diskant, som er OK hårdfør, men jeg har planer om et nyt projekt med Bohlender Graebener Neo8 og Neo3 planar enheder, som, grundet deres natur, er mere skrøbelige og en beskyttelseskondensator er nødvendig.

Problemet med NuForce'en er, at enheden "popper" højt når forstærkeren tændes, hvis en kondensator sidder i serie med en enhed. Det er også testet med en basenhed. Fjerner jeg kondensatoren er der lidt til intet "pop". Altså helt modsatte effekt af det ønskede.

Jeg har målt DC på udgangene, og de max'er ved 1,162 volt under start og sluk! Jeg er uerfaren og har ikke noget at sammenligne med, men jeg synes, det lyder højt.

Se billede her: https://www.dropbox.com/s/0i9ujms0nrics69/2017-05-09%2020.05.53.jpg?dl=0

Se video af start, "tomgang" og sluk her: https://www.dropbox.com/s/qm3g83yjku7tfiz/2017-05-09%2020.13.30.mov?dl=0

Råd og vejledning modtages med glæde!

 

Offline Jakobsen

  • Jordet Basic
  • **
  • Indlæg: 164
  • Antal brugbare Indlæg: 30
    • Vis profil
Hej og velkommen  :)

Det skal lige siges at jeg normalt ikke bygger højttaler selv og ikke kender dine komponenter,  men her lidt alment info

Men først lige et spørgsmål, hvorfor mener du at en beskyttelses kondensator sat i serie med din højttaler er nødvendig?

I den sparsomme tekniske info der er på forstærkeren står der
https://www.optomausa.com/audioproduct/mca20
https://www.optomausa.com/uploads/manuals/MCA20-M-en-US.pdf
Citér
The MCA-20’s proprietary feedback circuitry operates as the cornerstone of the MCA-20’s remarkable sound.
A self-resonant design, the 400 kHz PWM switching frequency constantly adjusts to the input signal, output
current demands, and loudspeaker impedance variations, resulting in superb speed and accuracy.

Det lader til forstærkeren har indbygget intelligent korrektion som kigger på bla. impedans   
på den enkelte tilsluttet højttaler, jeg vil tro at når du sætter din kondensator i serie med højttaleren så er der ikke den rene ohmske værdi og så kan kredsløbet formentlig ikke finde ud af at justere korrekt.

Men det er helt sikkert at DC ikke er velkommen på udgangen af en forstærker og derfor har lang de fleste forstærkere indbygge DC detection samt delay så når forstærkeren tændes går der typisk et stykke tid før et relæ kobler selve højttaleren til så stømforsyningen har nået at stabilisere sig. Desuden checker man at der ikke er DC på udgangen af forstærkeren og hvis der kommer en DC over en given værdi kobler relæet også ud.
Når der slukker for forstærkeren afbryder relæ'et typisk med det sammen for at undgår DC fejl ved afladning af strømforsyningen

Du kan søge lidt på DC protection og amplifier og se at det er helt normalt og at der er mange løsninger som du selv kan bygge og tilslutter mellem forstærker og højttaler

Når det er sagt vil det dog undre mig meget at en så avanceret forstærker som du har her ikke skulle have taget højde for det men jeg kan ikke se noget om det på den dokumentation jeg har fundet.

Er der noget der siger "klik" kort efter forstærkeren tændes?

Desuden er der jo tilsyneladende tale om en 400khz PWM på ind / udgangen så det kan også være at dit  voltmeter opfører sig underligt.

Er her tale om en ren digital forstærker?

Et oscilloskop vil fortælle mere om hvad der rent faktisk sker på udgangen

 

Offline Fjendbo

  • Nyfødt El-Elsker
  • *
  • Indlæg: 4
  • Antal brugbare Indlæg: 0
    • Vis profil
Hej og mange tak :)

Kondensatoren skal primært beskytte mod mig selv. Når jeg sidder og roder med DSP, så er der en fin "Bypass" funktion tilgængelige i delefilteret på den enkelte udgang/enhed. Og kommer jeg til at bypass'e på diskant- eller mellemtoneenheden, så tror jeg umiddelbart godt, jeg kan vinke farvel til dem  :-\

Forstærkeren tænder og slukker i etaper. Der er tale om en klasse D forstærker, om det kan kategoriseres som ren digital forstærker, ved jeg ikke, men i daglig tale er det en digital forstærker.

Jeg har, med lidt hjælp, haft et oscilloskop på, og her er hvad det viste:

TÆND - uden belastning: https://www.dropbox.com/s/xqbqwepwyvfb4el/Turn%20ON%20-%20No%20Load.PNG?dl=0
SLUK - uden belastning: https://www.dropbox.com/s/stavvf2nsfcxlob/Turn%20OFF%20-%20No%20Load.PNG?dl=0
TÆND - kondensator og diskant: https://www.dropbox.com/s/v0rfl0l3wzlc4uv/Turn%20ON%20-%20Capacitor%20and%20Tweeter.PNG?dl=0

 

Offline Jakobsen

  • Jordet Basic
  • **
  • Indlæg: 164
  • Antal brugbare Indlæg: 30
    • Vis profil
Hej

Super med scop billeder  :)

Ja det er tydeligt at der ligger DC på udgangen inden PWM går i gang og flytter den til 0.

Jeg har ikke umiddelbart nogen forklaring uden at vide mere og selve konstruktionen.
Du finder næppe nogle diagrammer,  og at skille den ad og se hvilke moduler der bliver brugt i udgangen ar nok heller ikke lige det du har mest lyst til.

Det kunne evt være noget ala denne her:
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TDA8953.pdf

Hvis du kigger på side 7 så ligner det lidt du oplever

Så hvis du ikke kan leve med det, så er det nok en ide at kontakte producenten og høre om de har en forklaring og måske en løsning.

Men vil du selv lave  en løsning er det nok noget tidsforsinket relæ indkobling at enhederne som vil løse problemet.

 

Offline Fjendbo

  • Nyfødt El-Elsker
  • *
  • Indlæg: 4
  • Antal brugbare Indlæg: 0
    • Vis profil
Hej,

Ja, det er ret tydeligt. Og det ligner ret godt det i databladet du linker til.

Det bedste jeg kan gøre er et billede oppefra uden kabinet: https://www.dropbox.com/s/0qtztvn8foyr6x6/2016-12-02%2009.39.21.jpg?dl=0
Jeg har ikke rigtig lyst til at skille den ad medmindre producenten anviser, hvad der eventuelt kan rettes på - jeg har kontaktet dem.
Dog eksisterer NuForce ikke i sin daværende from. NuForce blev opkøbt af Optoma og NuForce high(er) end afdeling blev til et nyt selvstændigt firma kaldet NuPrime. Og jeg tror, det er nuværende NuPrime, der har udviklet min forstærker.

Men løsningen indtil videre bliver at stole på mine evner og droppe kondensatoren.

 

Offline Jakobsen

  • Jordet Basic
  • **
  • Indlæg: 164
  • Antal brugbare Indlæg: 30
    • Vis profil
Hej

Dit billede af forstærkeren der er åben viser et lille hvidt relæ der er "sat ind i konstruktionen" mellem PSU og ladelytterne, det ser ud til de hapser 5v og trækker relæet.
Ideen er formentlig at først åbne for 5V når der er nok 5V til at trække relæet

De 5v efter relæet går så ind under forstærker modulerne og bruges måske til at "unmute" dem.

Hvis ikke der er et "RC led" der langsomt stiger til de 5V på de enkelte moduler så er det formentlig forklaringen på POP.

Nu ved vi jo ikke om det er TDA8953 de bruger men hvis du kigger databladet på side 27 så kan du se hvad de bruger de 5 volt til

Citér
To start-up pop noise-free, it is recommended that the time-constant applied to pin
MODE be at least 500 ms for the transition between Standby and Operating modes.

Evt afbryd de 5 V fra relæet og forsyn med en ekstern variabel PSU 0-5 V variable og skru langsomt op... KUN hvis du ved hvad du laver  :)

 

Offline Fjendbo

  • Nyfødt El-Elsker
  • *
  • Indlæg: 4
  • Antal brugbare Indlæg: 0
    • Vis profil
Hej,

Tak for svar!

Ekstern strømforsyning bliver nok lidt for avanceret. Og problemet er ikke større end at jeg må leve med det. Det var bare, hvis det er var en nogenlunde ligetil løsning, så var det en no-brainer.

Forstærkeren er specificeret til 8 kanaler á 150w/8ohm og 278w/4ohm, så jeg er ikke sikker på, at det er det anvendte modul.