Dansk Elektronik Forum

Generel Elektronik => R/C & Modeltog => Emne startet af: RCarsten efter April 09, 2018, 10:23:53

Titel: Killswitch til RC fly finder alarm
Indlæg af: RCarsten efter April 09, 2018, 10:23:53
Er ikke den store svagstrøms haj, men jeg har alligevel kastet mig ud i et projekt. Jeg har fået meget brugbart svar i RC forum, og en yderligere ide fra et medlem. Men jeg er typen med livrem og seler, så jeg kunne godt tænke mig en ”second opinion” (eller flere:-), nedenstående er originalindlægget fra RC forum.

Mit ønske er en flightfinder alarm med killswitch, jeg har teoretiseret, og efterprøvet teorien, og det virker. Er blot lidt i tvivl om jeg kan ødelægge noget med min opsætning.

Har købt en billig flightfinder alarm i Kina (ca. 6,- kr.), modellen er den type som skal sidde mellem receiver, og servo. Alarmen registrerer signaler til den pågældende servo, og ved mere end 1 minuts inaktivitet på kanalen aktiveres bip alarmen (det er nu nærmere 2 minutter).

Alarmen kan kun deaktiveres helt, ved at afbryde strømmen, og det er så her min killswitch/omvendte killswitch kommer ind i billedet.

Jeg har forbundet + fra receiver til NC på et 5VDC relæ, og videre til et af de yderste ben på en 3 bens han-pin header. Og fra benet i modsatte side af pin header, forbundet + videre til spolen på relæet, således at brug af en Bindplug/Parringsstik slutter + kredsløbet til spolen. Fra COM på relæet er + ført videre til alarmen. - fra receiver er forbundet til anden ende af relæspolen, og videre til alarmen. Signal forbindelse går direkte fra receiver til alarm. Faktisk svært at beskrive, så tegning er vedhæftet ”Killswitch ver 1”.

Ideen er at kredsløbet mellem receiver, alarm, og servo er konstant sluttet, når relæspolen er strømløs. Men så snart Bindplug forbindes til pin header, sluttes kredsløbet til relæspolen, og bryder kredsløbet mellem receiver og alarm, og slukker dermed alarmen. Alarmen aktiveres blot ved at fjerne Bindplug, ikke noget med at rode rundt og montere/afmontere stik til receiver, eller batteri.

Kan se man kan købe en Killswitch i samme stil, dog strømforsynes det jeg tror er et relæ, direkte fra batteri via separat forbindelse. Og det er så her min tvivl om egen idés genialitet er opstået. Kan I se noget problem i at strømforsyne, både alarm/servo, og relæspole fra samme strømkilde (receiver)? Når spolen er strømløs, er der kun forbrug til servo via alarm, og så snart relæspolen spændingssættes, afbrydes forbindelse til alarmen, og forbruget er derefter kun til relæ-spolen.

Det var originalindlægget, ideen fra medlem af RC forum, er at lade + positiv være direkte forbundet med hanstikket til servomotor, således at der altid er forbindelse til servomotor, selv når alarmen er afbrudt. Mit første spørgsmål er så, skal der så også stadig være en forbindelse mellem alarm og servomotor, når servomotor forsynes direkte, se vedhæftede tegning ”Killswitch ver 2”? Jeg tænkte mest på om der foregår nogen form for tilbagemelding fra servomotor til alarm?

Sidste spørgsmål, jeg er som skrevet intet elektronik-geni, men mere mekanisk funderet, derfor løsningen med leaded relæ. Har også lavet en version med Micro switch, som bryder kredsløbet når den mekanisk påvirkes af Bindplug. Den løsning virker dog lidt for hjemmestrikket, og teoretisk ustabil. Men tilbage til den nuværende version, jeg er ret sikker på at mit klodsede relæ (måler 10x18x22mm), både den fysisk størrelse, og mht. vægt (er til RC fly i den mindre ende), kan laves både smartere, lettere, og med mindre indbygningsprofil, på print med SMD komponenter, er der nogen i dette forum som laver den slags bestillingsopgaver?


Carsten