Hjemmelavet effketforstærker (Læst 7690x)

Offline Urtapott

  • Modstanden
  • **
  • Indlæg: 22
  • Antal brugbare Indlæg: 2
    • Vis profil
Hjemmelavet effketforstærker
« Dato: Marts 28, 2015, 00:36:14 »
Hej folkens  :) Jeg skrev dette engang i januar som et svar til en post, og jeg tænkte at muligvis kan jeg være med i konkurrencen med dette indlæg.
Dette indslag er om en at lave en 10w transistorbaseret forstærker. Jeg byggede min ind i en højtaler, sammen med to 9v batterier, som er blevet brugt meget i garagen :) . Desværre bruger den meget strøm, og den interne modstand i batterierne forvrænger når forstærkeren spiller højt. For at forsyne den, skal du mindst bruge +-9v, flere ældre strømforsyninger fra computere har +-12v, som er udmærket. Hvis du skal bygge en forstærker der spiller i andet end en 8 ohm højtaler, eller med andre spændinger skal du følge design proceduren som er beskrevet i dette indslag.

Det første som skal designes er udgangstrinnet, hvis du ønsker en klasse AB forstærker skal du mindst bruge en NPN og en PNP transistor, det er en fordel hvis transistorerne bliver forbundet op som en compound eller darlington kobling, for at forhøje Beta værdien, og dermed mindre om basis strømmen. Den første udregning som laves, er at udregne hvor meget strøm der kan gå igennem højttaleren:
Imax bliver (12v-0,7)/8=1,4 Amp.
Herefter skal strømmen der skal til for at åbne udgangstransistorerne udregnes:
Ibase bliver 1,4/(250*50)=0,1mA. hvis vi går ud fra at effekttransistoren har et beta på 50, og driver transistoren har et beta på 250.
For at forhindre crossover forvrængning bliver det sat en Vbe multipler på effekttrinnet. Der skal ligge omkring 0,6 v imellem basen og emitteren, og derfor bliver modstanden der skiller dem ad:
R=0,6/0,1mA=5,4kOhm.
Den anden modstand bliver det dobbelte. Der skal et strømspejl til at drive Vbe multipleren. Bias strømmen bliver overdimentioneret, for at minimere forvrænging. Den er valgt at være 1 mA, det vil sige at modstanden i strømspejlet skal være:
R=0,6/1mA = 600 Ohm, da vi går ud fra at der sker et 0,6v spændingsfald i dioden.
Et strømspejl øger om forstærkningen i diffrenseforstærkeren, og der bliver valgt at strømmen igennem den skal være 2 mA, fordi at det gør den næste udregning nemmere.
R=12v/2mA=6k.
En simpel diffreceforstærker bliver brugt som indgangstrin, og for at ikke belaste Vas for meget skal spændingsforskellen imellem emitter og basen ikke være mere end 0,6 og derfor bliver modstandene i diffrenseforstærkeren :
R=0,6/1mA = 600 Ohm. (1 mA, fordi at der går 2 mA igennem strømspejlet, og vi går ud fra at strømmen er lige fordelt)

Beta netværket er en simpel spændingsdeling der giver 2/(2+34) = 0,05^-1 = 18 gangs forstærkning

Dette er en simpel forstærker, og udregningerne er kun gættet, eller udregnet efter de simple ting der står ovenfor

Vedhæftet er Lt spice tegning og simulering.

Orginalt indslag : http://elektronik-forum.dk/index.php?topic=737.msg5351#msg5351
Hej :)