Flere har sikkert opdaget at elektronik artikler , inkl. komponenter er vildt billige i Kina.
Reglerne for indkøb er at hver forsendelses værdi ikke må overstige 80kr eks. porto. så laves der ikke en moms deklarering og på lægges gebyr herfor. Men man skal kunne dokumentere det hvis Post Danmark , UPS eller anden operatør henvender sig!
Hvis hele forsendelsens værdi ikke overstiger 1150 kr., skal du ikke betale told.
Overstiger den denne værdi skal du betale told og gebyr.
Skats side om internethandel:
http://www.skat.dk/internethandelDer er flere steder at handle kinesisk elektronik:
http://ebay.comhttp://miniinthebox.com http://www.lightinthebox.com/da/http://www.dx.com/http://www.dhgate.comhttp://www.tinydeal.com/http://www.aliexpress.comm.fl.
Vær opmærksom på at i mange tilfælde er der tale om kopiprodukter. Endda af særdeles dårlig kvalitet. Det er en jungle at finde ud af hvor komponenter faktisk stammer fra. Om det er direkte falske produkter der på ingen måder lever op til specifikationerne, bare ripoff kopier eller faktisk originale dele! Det er total trial and error. Nogle gange er du heldig andre gange ikke.
Vælger du gratis fragt kan der gå op til 40 dage før du modtager dine varer. Kineserne sender det så enten i containere med skib eller samler sine ordrer og sender med luftfragt. Men altså langsom forsendelse. Hvis du vælger hurtig forsendelse(koster lidt!) er det typisk med UPS og der vil ALTID være en deklarering og et gebyr hvis varens pris overstiger 80kr. Det er IKKE altid tilfældet når det er langsom forsendelse!
Mht. kvaliteten er det som sagt hit and miss/trial and error. Jeg har modtaget en pose LEDs hvor alle var defekte, print med kolde lodninger, men også en hel masse af udmærket kvalitet. Det er ikke engang sikkert at samme leverandør leverer samme kvalitet fra gang til gang!
Samlet set kan det dog altid betale sig hvis man køber en del i Kina!
Vedr færdigvarer (ikke komponenter!):
Du skal også regne med at 90% af alle kina varer ikke overholder RoHS direktivet, eller i hvert fald ikke er mærket som sådan, dvs. du må faktisk ikke indføre det til EU! Det er dog meget sjældent at private bliver taget i dette! CE mærkning er tit til stede men kravene der ligger til grund er sjældent overholdt. I princippet kan apparater der skal tilsluttes elnettet derfor udover at være farlige også være ulovlige at bruge! Det kan i princippet give forsikringsproblemer!
Falske komponenter: Dem er der en del af. Typisk af den slags som sælger meget. De kan være alt fra totalt ubrugelige, farlige til bare ulovlige kopier der iøvrigt virker fint. Men bliv ikke overrasket hvis de ikke overholder specifikationerne!
Arduino boards produceres i stor stil som kopier i Kina. I princippet er det Open Hardware men man må ikke misbruge Arduino logoet på printene. Det ser kineserne dog stort på!
Det der mange gange er tilfældet er at man har sparet hvor man kan. F.eks. undladt en polyfuse. Så kan man i princippet komme galt afsted og f.eks. brænde en USB port af!