Dansk Elektronik Forum
Generel Elektronik => Arduino & Lign. => Emne startet af: kjoller efter Februar 03, 2014, 20:29:22
-
Hej folkens.
Jeg er i gang med min første egentlige produktudvikling, en arduino-klon. Jeg ved godt at det er gjort før, og det er mest for min egen skyld - men planen er at få et ordentligt, brugbart produkt ud af det i sidste ende.
Et af målene er at man i modsætning til den 'rigtige' arduino skal kunne bruge helt almindelige 5x7cm hulprint som shields. Og så skal den være pissebillig i produktion og dele.
Jeg er ved at lave en længere blog-serie på min nystartede blog (engelsk) http://kjoller.github.io/ (http://kjoller.github.io/)
Jeg tænker at når jeg var færdig, så ville jeg lave en sammenskrivning på dansk om hvordan en arduino var bygget op til Elektronik-Forum. Ind til videre må man følge med på bloggen, og hvis det er ok med boardets regler, så vil jeg løbende poste kortfattede, danske opdateringer i denne tråd.
Her er et sneak-peak på den prototype jeg fik samlet her i lørdags:
(http://kjoller.github.io/images/eightuino-first-look.jpg)
-
Ingen USB=>TTL Serial converter onboard ? Ok så skal man lige købe sådan en også ved siden af :) Men ellers koster Arduino Uno R3 ca 65 kr alt inkl (også porto) i Kina :)
Så har du en reference ift. pris :)
http://www.ebay.com/itm/UNO-R3-ATmega328P-ATmega16U2-Compatible-Version-Board-Free-USB-Cable-For-Arduino-/151215158998?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item23352036d6
http://www.ebay.com/itm/Genuine-Arduino-Uno-R3-ATMEGA328P-ATMEGA16U2-For-Arduino-Free-USB-Cable-/310864919904?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item4860fe3d60
http://www.ebay.com/itm/2012-Version-Board-ATmega328P-UNO-R3-ATmega16U2-Free-USB-Cable-for-Arduino-/331036182607?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d134b484f
Der plejer jeg at handle :P
Elsker at der er USB=>TTL Serial converter kredsløb ...gider sjældent rode med den slags iøvrigt :)
-
Ikke at vi skal snakke økonomi, for du har da helt ret i at en kinesisk arduino-kopi (de rigtigte arduinoer koster ikke 65 kr) er det gode valg hvis målet bare er at få en arduino. Men den her kan vist laves for under 65 kr - og man behøver jo kun én USB->TTL-dims (der heller ikke er så dyr i Kina, ca 3$)
Og hvad er det sjove i at bestille en arduino-kopi på ebay? Som sagt, så er det en læringsproces for mig - og hvis andre kunne synes at det var sjovt at bygge sin egen 'arduino', så giver jeg gerne et par prototype-print væk.
-
Super projekt, og vi vil med glæde ha at du opdatere her inde, så vi alle kan følge med.
jeg ser ingen brud på de få regler vi har her på forummet
http://elektronik-forum.dk/index.php?topic=2.0
-
Nej den er super som projekt til en selv :)
-
Så har jeg skrevet om mit første design-mål, nemlig at eightuino'en skal være gør-det-selv-venlig.
http://kjoller.github.io/eightuino-design-goal-1-diy-friendliness/ (http://kjoller.github.io/eightuino-design-goal-1-diy-friendliness/)
For at komme med en kort opsummering, så har jeg besluttet at designe Eightuino så man kan bruge den sammen med almindelig 0.1" hulprint. Det er gør-det-selv-venligt. Det betyder at man bare lige kan bikse noget sammen, uden at have særlige "protoshields" eller lignende liggende.
Afstanden mellem de to rækker kommer til at passe med et 5x7cm hulprint, dvs. en 1.7" afstand mellem den højre og den venstre række.
Noget jeg ikke fik skrevet på bloggen, så vil jeg sørge for at der, ligesom på arduinoen, er en opdeling mellem de forskellige porte på Atmega-chips. (Hvor Port C fx. er de analoge inputs).
Næste gang kommer det ikke til at handle om mål nr. 2, men derimod nr. 3, nemlig om hvordan jeg vil lave den så billig som muligt. Stay tuned, men hold ikke tilbage med kommentarer, enten her eller på selve bloggen :-). J
-
kender du nanino og jeenode?
nanino er en singleside atmege328, den kan laves til ca. 40 kr
http://techmind.dk/tag/nanino/ (http://techmind.dk/tag/nanino/)
Jeenode koster lidt mere, men har så tilgengæld 868Mhz fuld duplex RX/TX
http://techmind.dk/jeenode/ (http://techmind.dk/jeenode/)
-
Techmind-beta, tak for at pege på JEENode, den ser spændende ud. Naninoen har jeg kigget på, men jeg er stadig lidt nervøs for hele ætse-showet. Jeg har lovet mig selv at lære det på et tidspunkt.
Jeg har skrevet en lille (længere) post om hvorfor jeg vil bygge min egen arduino-klon, når nu der er så mange i forvejen. Det er meget en gentagelse af hvad jeg skrevet før, men jeg har prøvet at gøre det mere klart.
http://kjoller.github.io/eightuino-why-oh-why/ (http://kjoller.github.io/eightuino-why-oh-why/)
-
Jeg plejer bare at bruge en ATMega328P uC, 2 stk 22pF kondensatorer og et 16MHz krystal. Programmerer via ICSP eller parallel stand alone programmer inden uC isættes :) Man kan vælge at programmere Arduino Bootloaderen i uC og bruge en lille USB=>TTL enhed til 16 kr hvis man har lyst til at anvende Arduino IDE :)
Tror det er svært at lave noget PCB der er rentabelt nemlig : Arduino Klon, ift. hvad færdige boards fåes til i Kina :)
-
Jan, du kan glæde dig til jeg fremlægger prislisten. Den forudsætter dog at man køber delene billigt i Kina, så den holder naturligvis ikke 100%.
Men tænk i hvert fald på at PCB'erne koster under en 10'er stykket (hvis man køber 10), og det synes jeg ikke er en uanstændig pris for at få lidt permanens i uC-setuppet frem for a skulle rode med krystal, spændingsregulator, reset-pullup og kondensatorer hver eneste gang man laver et projekt.
-
Hvis du er nervøs for "ætse showet" kan jeg anbefale at læse http://www.sandcastle.dk/artikler/Printfremstilling.pdf
Metoden er forholdsvis nem hurtig og ikke mindst, billig :)
Jeg har brugt den flere gange, med rigtig godt resultat.
-
Nå ja reset kredsløb skal der også til men ikke nødvendigvis en knap i faste setups :)
Well personligt bruger jeg bare hulprint og lodder ledninger til stumperne :P
Men ja der er da nok et marked for alt ca..spørgsmålet er kun hvor stort :P
F.eks. sælges
http://shop.evilmadscientist.com/productsmenu/tinykitlist/180
-
Se det her er vejen frem:
http://www.youtube.com/watch?v=yMzRi4AAvV4
8)
-
Hvis det endelig skal være en super-slim løsning, så ville jeg nok foretrække den her:
https://labitat.dk/wiki/LabiDuino_2.0 (https://labitat.dk/wiki/LabiDuino_2.0)
Så kan man nemlig også skifte Atmega'en hvis (når) man får den brændt af ;-)
-
Genialt...dem bestiller jeg lige en kasse af :P
-
Så fik jeg taget mig sammen til at skrive lidt mere i serien om min Arduino-klon.
http://kjoller.github.io/eightuino-design-goal-3-designing-on-the-cheap/
Den kan summes ned til:
- Vælg den funktionalitet du skal bruge - og ikke mere end det
- Brug de billigste komponenter, der stadig kan håndtere opgaven
- Vær klar over hvad der kan gøre dit print billigst muligt at producere
Ikke raket-videnskab, men gode tips at holde for øje.
Eightuinoen er designet til at være 5x5cm, og selvom det er et 'hullet' design, så er der brugt én enkelt SMD-del - simpelthen fordi den var markant billigere (faktor 10!).
-
så er der brugt én enkelt SMD-del - simpelthen fordi den var markant billigere (faktor 10!).
Hvilken del er det?
-
Det var spændingsregulatoren. Jeg kunne umiddelbart kun finde en LM1117(*) i TO-220 til $0.50 på AliExpress, hvor en SOT-223 kostede $0.05.
*: Okay, der er tale om en AMS1117, men til mit formål, så kommer det ud på ét.